4. - 6. februar 2022

Back2Back Matevž Jerman: Rendezvous s preteklostmi

Prihajajoči vikend vas vabimo na spletni dogodek umetniškega raziskovanja arhiva Postaja DIVA Back2Back. Tokratni kurator dogodka je Matevž Jerman, avtor kratkih eksperimentalnih filmov in videospotov. Program z naslovom Rendezvous s preteklostmi, je zgradil okrog svojega videospota Ljubljana je Berlin (soavtor Peter Cerovšek).

Back2Back je nov tip dogodkov v okviru kuriranih programov Videospotting, kjer vabimo domače in mednarodne avtorice in avtorje na različnih stopnjah svoje ustvarjalne poti, da predstavijo lastno produkcijo in preko umetniškega raziskovanja arhiva Postaja DIVA vzpostavijo dialog z deli po lastnem izboru.


PROGRAM

V videospotu Ljubljana je Berlin se najprej zvrstijo poustvaritve ikoničnih prizorov različnih slovenskih videospotov, ki se v naslednji fazi začno stapljati drug z drugim, dokler dokončno ne implodirajo sami vase in na tej točki razgrnejo še neko drugo, nemara bolj eksplicitno politično referencialnost. Spot si na tak način prizadeva razgrinjati dialog s preteklostjo, obenem pa krojiti možnosti za mišljenje sedanjosti. Strukturno ga zaznamuje tudi prehod iz reda in konceptualne jasnosti v kaotičnost anomalij in absurda, s čimer se – če si dovolimo še nekoliko tendencioznosti – ponuja tudi možna analogija zgodovine samostojne Slovenije. Upoštevajoč sorodne ključe tokratni Back2Back program naniza izbor del, ki vsako na svoj način nagovarjajo sedanjost na način, da zoperstavljajo različne časovnosti in reference: bodisi z uporabo arhivskih materialov bodisi z anahronističnimi relacijami med podobami in zvokom, s predpostavkami prihodnosti ali historičnimi aluzijami. Dela v izboru si tako delijo določene sorodnosti v konceptualnih pristopih ali obravnavi lastnih gradnikov, obenem pa skozi zaporedje tvorijo svojevrstno narativo. Št. Carte Postale Jasne Hribernik, tako uvodoma dekodira zasnovo programa, Na domačem vrtu najbolj osrednje in eksplicitno prek odkrivanja arhivskih filmskih ustvarja novo, sedanjosti zavezano narativo. Podobne intervencije se učinkovito in udarno poslužuje Borghesia – Tako mladi, prav tako spotovski in morda še najbolj v sedanjost umeščeni V 8. minutah okoli sveta je tako sidrišče, od koder prek SBO odidemo v prihodnost z 2045, ki – še enkrat znova – evocira in učinkovito naslavlja sedanjost.


POVEZAVE ZA OGLED FILMOV BODO DOSTOPNE OD 4. 2. 2022 DO 6. 2. 2022 DO 24. URE.


Pogovor z Matevžem Jermanom, kuratorjem tokratnega programa, ki ga vodi Peter Cerovšek

Peter Cerovšek in Matevž Jerman v pogovoru
Peter Cerovšek in Matevž Jerman v pogovoru


Carte Postale, režija Jasna Hribernik, Slovenija, 1997, 6'23''


Na domačem vrtu 1, režija Bratko Bibič, Slovenija, 1999, 38'44''


Borghesia - Tako mladi, režija Neven Korda, Dario Seraval, Zemira Alajbegović, Jugoslavija (Slovenija), 1985, 4'57''


V 8. minutah okoli sveta, režija Andrej Lupinc, Slovenija, 2000, 9'38''


SBO ~ Ljubljana je Berlin, režija Matevž Jerman, Peter Cerovšek, Slovenija, 2021, 3'18''


2 0 4 5, režija RÁTNEEK, Slovenija, 2016, 9'


Matevž Jerman je režiser več kratkih eksperimentalnih filmov in glasbenih videospotov. Je tudi eden od ustanoviteljev Društva za promocijo kratkega filma Kraken, programski direktor Festivala kratkega filma FeKK - Ljubljana in kustos kratkih filmov na več drugih filmskih festivalih. Jerman je tudi filmski kritik in montažer ter dela v programskem oddelku Slovenske kinoteke.


Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Produkcija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Baza slovenskih filmov
Podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.