5. - 11. november 2020

Ekstremno Slovensko: Vid Hajnšek

Mariborski GT22 v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov je letos že znani format pogovorov preselil na splet. Vse do decembra je vsak prvi četrtek v mesecu predstavljen mlad filmski ustvarjalec ali ustvarjalski duo ter izbrana filmografija, ki je na voljo za ogled en teden.


Od 5. do 11. novembra bomo spoznavali Vida Hajnška, režiserja, ki je nase opozoril s svojim magistrskim celovečernim dokumentarnim filmom Konec (2016). Za njegove novejše filme, prav tako dokumentarce, sta značilni intima, ki jo vzpostavlja s protagonisti, in bližina, preko katere bistro in nevsiljivo naslavlja druge tematike. Ob ogledu zgodnjejših del postane jasno, da je ta pristop z njim že od začetka. Izbrana filmografija omogoča vpogled v obdobje šolanja na AGRFT, ko je, kot pravi sam, začel spoznavati in raziskovati dokumentarno formo.


DOGODEK SE JE ZAKLJUČIL 11.11.2020 ob polnoči.

POVEZAVE ZA OGLED BODO OD 05. DO 11.11.2020 NA VOLJO TUKAJ:

Pogovor z režiserjem, ki ga vodi Ivana Vogrinc Vidali, ogled

Franček in Otilija (2012), ogled

Potenje morskega ježka (2014), ogled

Konec (2016), ogled

Kartolina: Metlika (2019), ogled

Vabljeni!


EkstremnoSlovensko je v preteklih letih domovalo v Intimnem Kinu GT22, Društvo za razvoj filmske kulture Maribor in skrbelo za širjenje filmske zavesti. Lani je zaključilo serijo pogovorov EkstremnoSlovensko s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, ki je izšla tudi v knjižni izdaji. Letos je društvo zasnovalo nadaljevanje v treh delih in ga prestavilo v spletno okolje Baze slovenskih filmov. Kuratorka in moderatorka serije jeIvana Vogrinc Vidali, študentka filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Ob filmografiji, izbrani s strani avtorjev, bodo objavljeni tudi spletni pogovori. Dialog teče tako o posameznih objavljenih filmih, kreativni poti in procesu ustvarjalcev. Oktobra smo se posvetili režiserju Mihi Likarju, decembra pa bomo predstavili izbrano filmografijo produkcijske hiše Temporama in njena ustanovitelja, producenta, Jerco Jerič in Andraža Jeriča.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.