22. december 2021 - 10. januar 2022

EkstremnoSlovensko: Lana Bregar, Matjaž Jamnik in Lun Sevnik

Vabljeni na zadnji letošnji program Ekstremno Slovensko, ki tokrat sočasno prikazuje kratke filme treh mladih ustvarjalcev - Lane Bregar, Matjaža Jamnika in Luna Sevnika.

Filmarji so si slogovno in tematsko zelo različni, druži pa jih preciznost in silnost avtorskega izraza. S svojimi študentskimi filmi nase niso opozorili le doma, temveč tudi, in predvsem, na raznih svetovno priznanih festivalih kot so Cinefondation filmskega festivala v Cannesu, Karlovi Vari, San Sebastian (SSIFF) in Sarajevski filmski festival.
Lana Bregar, Matjaž Jamnik in Lun Sevnik so filmarji nove generacije. Če je prihodnost filma v njihovih rokah, se duhamornosti v kinematografih ne rabimo bati.


POVEZAVE ZA OGLED BODO OD 22. DECEMBRA 2021 DO 10. JANUARJA 2022 NA VOLJO TUKAJ:

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


LANA BREGAR

Lana Bregar (1998) je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer fotografski tehnik. Želja po povezovanju zgodb v enovito celoto je v njej zbudila zanimanje za film, zato se je vpisala na AGRFT, kjer je zaključila študij filmske in televizijske režije. Trenutno piše svoj prvi celovečerni scenarij v okviru scenaristične delavnice Scenarnica in mednarodne delavnice Munich Film Up! Njen diplomski film Otava je mednarodno premiero doživel na Sarajevskem filmskem festivalu in je bil v polfinalnem izboru za študentskega oskarja.

Pogovor z Lano Bregar, ki ga vodi Ivana Vidali

Pogovor z Lano Bregar
Pogovor z Lano Bregar

Nikar mi ne pobegni, režija Lana Bregar, Slovenija, 2018, 10’

Film govori o 8-letni deklici Liji, ki jo pretrese smrt zajčka Bineta, njenega domačega ljubljenčka.

Tudi jaz vidim, režija Lana Bregar, Slovenija, 2019, 17’

Dokumentarni film je intimna pripoved ljudi, ki so se soočili z izgubo vida.

Otava, režija Lana Bregar, Slovenija, 2021, 15’

Diplomski film Otava, ki je mednarodno premiero doživel na Sarajevskem filmskem festivalu in je bil v polfinalnem izboru za študentskega oskarja. V filmu spoznamo Loti, ki leži v visoki travi in se spominja svoje mame.


MATJAŽ JAMNIK

Matjaž Jamnik (1995) je diplomiral iz filmske in televizijske režije na ljubljanski AGRFT. Njegov diplomski projekt Nihče ni rekel, da te moram imeti rad se je kot prvi slovenski film uvrstil v sekcijo Cinefondation filmskega festivala v Cannesu. Za svoje diplomsko delo je prejel tudi univerzitetno Prešernovo nagrado. Na letošnjem Festivalu slovenskega filma je predstavil kratki dokumentarni film Sutherland v okvirju, ki ga je v sodelovanju z Gajo Najo Rojec ustvaril v Južni Afriki.

Pogovor z Matjažem Jamnikom, ki ga vodi Ivana Vidali

Pogovor z Matjažem Jamnikom
Pogovor z Matjažem Jamnikom

Zgodovina zapuščanja, režija Matjaž Jamnik, Slovenija, 2018, 32’

Dokumentarni film predstavi Jožico Gnidica, ki ob svoji bolezni skrbi še za invalidno mamo, ob tem se postavijo vprašanja o neuničljivosti družinskih vezi ter o tem kaj povzroča bolečino.

NIhče ni rekel, da te moram imeti rad, režija Matjaž Jamnik, Slovenija, 2019, 20’

Diplomski film se je kot prvi slovenski film uvrstil v sekcijo Cinefondation filmskega festivala v Cannesu. Za svoje diplomsko delo je prejel tudi univerzitetno Prešernovo nagrado. Igrani film govori o Aleksandru, karierno uspešnem moškem, ki mora sina Jana odpeljati v glasbeno šolo.


LUN SEVNIK

Lun Sevnik (1992), je bil po študiju bohemistike in filozofije na ljubljanski Filozofski fakulteti, sprejet na filmsko akademijo v Pragi (FAMU) kjer trenutno končuje študij igrane režije. Njegovi študentski filmi so bili prikazani in nagrajeni na vidnejših evropskih festivalih, kot sta filmski festival v Karlovih Varih (KVIFF) in San Sebastian (SSIFF). Za filma Voyage Voyage (2018) in Igra (2019) je na Festivalu slovenskega filma prejel nagradi Vesna za najboljši študentski film. Trenutno končuje svoj diplomski film v slovensko-hrvaško-češki soprodukciji.

Pogovor z Lunom Sevnikom, ki ga vodi Ivana Vidali

Pogovor z Lunom Sevnikom
Pogovor z Lunom Sevnikom

Voyage voyage, režija Lun Sevnik, Češka, 2018, 6’

Voyage Voyage govori o vozniku kombija, ki preko meje prevaža begunce, vendar ne gre vse po načrtih. Za film je prejel nagrado Vesna za najboljši študentsi film.

Igra, režija Lun Sevnik, Češka, 2019, 23’

Film pa je pretresljiv uvid v mladostnišvo v dobi družbenih omrežij. Za film je prejel nagrado Vesna za najboljši študentsi film.


EkstremnoSlovensko je v preteklih letih domovalo v Intimnem Kinu GT22, Društvo za razvoj filmske kulture Maribor in skrbelo za širjenje filmske zavesti. 2019 je zaključilo serijo pogovorov EkstremnoSlovensko s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, ki je izšla tudi v knjižni izdaji, lani pa se je v iskanju kontinuiranega stika z občinstvom prvič preselilo na splet. Večino pozornosti posveča povsem predstavitvi del mladih, slovenskih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Do sedaj so gostili Ester Ivakič, Žigo Krajnca, Uroša Marolta, Ano Trebše, Urha Pirca in Domna Martinčiča, Miho Likarja, Vida Hajnška, Jerco Jerič ter Andraža Jeriča in Lea Černica. Kuratorka in moderatorka serije je Ivana Vogrinc Vidali, diplomantka režije Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.