22. - 28. april 2020

Človek za film: karizma Silvana Furlana

Tokrat v spletni obliki gostimo Slovensko kinoteko s posebno, jubilejno projekcijo filma Deklica s frnikulami, ob 15. obletnici smrti režiserja, scenarista, dolgoletnega direktorja Slovenske kinoteke ter ustanovitelja ljubljanskega Kinodvora in soustanovitelja festivala Liffe, Silvana Furlana.


Dogodek se je zaključil 28. aprila 2020.

Projekcija bo na voljo tukaj med 22. in 28. aprilom 2020.


Več o tem:

»Silvan je vodil Slovensko kinoteko od njene zaploditve leta 1994 do smrti leta 2005. Da jo je vzpostavil oziroma rehabilitiral, ni bilo niti samoumevno niti lahko. A se je z živo, živalsko, da ne rečem živadinovsko energijo in vztrajnostjo sistematično oprijel orodij znotraj institucionalnega pohoda, kjer je bil cilj popolnoma nedvoumen: filmu mora iti bolje! Postati mora viden, reflektiran, raziskovan, populariziran, klatiti mora zvezde z neba in imeti mora svojo streho nad glavo.« (Majda Širca)

22.aprila mineva petnajst let, odkar nas je prezgodaj zapustil Silvan Furlan, ključni protagonist za vznik Kinoteke, ter njen prvi in dolgoletni direktor. V marcu in aprilu smo želeli Silvanu v spomin prikazati njegovih 10 najljubših filmov, ki tvorijo kanon Slovenske kinoteke in zgodovine filma, na dan obletnice pa organizirati poseben dogodek z okroglo mizo, na kateri bi spregovorili o njegovih sanjah, prizadevanjih in dosežkih.
Vendar so se zaradi globalne pandemije vrata dvorane Silvana Furlana v Slovenski kinoteki sredi marca zaprla. Ampak film, tako kot Silvan, ne pozna meja. Obletnico Silvanovega odhoda bomo zato deloma prenesli v virtualni svet, na kinotečno spletno stran in družabna omrežja, kjer se bodo osrednje osebnosti slovenskega filma spomnili njegovi prijatelji in sodelavci, ter na Bazo slovenskih filmov, kjer bo med 22. in 28. aprilom na ogled njegov dokumentarno-igrani film o filmski zvezdi Iti Rini Deklica s frnikulami (1998).


Deklica s frnikulami
Silvan Furlan, Slovenija, 1998, barvni, 39', ap
Mlada slovenska igralka Marjana se odpravi na raziskovanje življenjske zgodbe Ite Rine od njenega rojstva 7. julija 1907 v Divači pa do poroke 19. aprila 1931 v Beogradu, ki na vrhuncu njene slave napove tudi postopen odhod velike igralke iz evropskega filmskega spektakla. Marjana želi spoznati tiste kraje in prostore, kjer je odraščala, se oblikovala in zaslovela prva slovenska filmska zvezda. Zbrala je že veliko časopisnega, fotografskega in filmskega gradiva o času Ite Rine, toda zdi se, kot da tem zapisom in spominom nekaj manjka - odtis prizorišča, krajev in prostorov, kjer je odrasla in kasneje ustvarjala Ita Rina. Prav sprehod skozi te kraje in prostore ji bo morda pokazal življenjsko zgodbo zvezde v novi luči, prepleteno s fantazijskimi predstavami in domišljijskimi drobci, ki Marjani vse bolj in bolj rojijo po glavi.


Dogodek smo pripravili v sodelovanju z Bazo slovenskih filmovxFilmoteka in Zavodom za kulturne dejavnosti Vertigo.
Vir: Slovenska kinoteka


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice!