19. februar 2020

Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka navdušil gledalce

Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka navdušil gledalce

Včeraj, v torek , 18. februarja ob 20. uri, je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera igranega celovečernega filma Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Slavnostne premiere se je udeležila večina filmskih ustvarjalcev, potekala je v sklopu projekta Naši filmi doma , ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom, organizira od jeseni 2017.

Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

Vloga Klemna je pripadla Matiji Valantu , dijaku Umetniške gimnazije Ljubljana, njegovega brata Petra je upodobil Tine Ugrin , usodno dekle Sonjo pa Klara Kuk , študentka igre na AGRFT. Klemenovo in Petrovo mamo je odigrala Iva Krajnc Bagola , trenerja tenisa pa srbski igralec Nikola Đuričko. V filmu igrajo tudi Jakob Cilenšek, Miha Rodman in Ronja Matijevec Jerman.

Svetovna premiera filma Ne pozabi dihati je bila oktobra lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Citta. Prav tako je bil film prikazan v tekmovalnih programih Zagreb Film Festivala in Festivala mediteranskega filma v Bruslju.

Film, ki je skoraj v celoti posnet v Beli Krajini, je nastal v produkciji Bela filma, producentka Ida Weiss , v koprodukciji s Quasar Multimedia (Italija), Studiom Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija) ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Avdiovizualnega sklada Furlanije Julijske krajine, Hrvaškega avdiovizualnega centra, Ustvarjalne Evrope – Media programa, Re-Act razvojne sheme in s tehnično podporo FS Viba film.

Od četrtka, 27. februarja , bo film na rednem sporedu kinematografov po Sloveniji, med drugim tudi v Dvorani slovenskega filma v ljubljanskem Koloseju.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO