13. februar 2020

Film Oče na 70. Berlinalu

Od 20. februarja do 1. marca bo potekal jubilejni 70. mednarodni filmski festival v Berlinu. Letos se je v uradni programski sklop Panorama uvrstil manjšinski koprodukcijski celovečerni film Oče režiserja Srdana Golubovića. Gre za srbsko – francosko – nemško – hrvaško – slovensko - bosansko koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Svetovna premiera filma bo v soboto, 22. februarja ob 18.30. uri. Sledijo še štiri ponovitve.

Ženska stoji pred tovarno z dvema majhnima otrokoma in grozi, da se bo zažgala, če možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine. Ker se nihče ne odzove, se res zažge. Otroka kričita in jokata.

Ko Nikolo obvestijo, kaj se je zgodilo, odhiti v tovarno. Izve, da je žena v bolnišnici, otroka pa je center za socialno delo odpeljal k rejniški družini. Nikola odkrije, da se za odločitvijo centra za socialno delo skriva korupcijska veriga: direktor je poslal otroka v svojo vas, k svoji družini in sosedom ter si prisvojil del denarja, ki ju zanju plačuje država. Iz protesta in obupa se Nikola odpravi peš v Beograd na ministrstvo iskati pravico zase in svoja otroka.

Scenarij za filma sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. V filmu igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Koprodukcijske hiše so: Vertigo, Neue Mediopolis Film, ASAP Films, Propeler Film, SCCA/pro.ba, ZDF Arte, Arte France Cinema. Film so sofinancirali Filmski center Srbije, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije, Slovenski filmski center, Eurimages, MDM – Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux cinémas du monde – Centre National de la Cinematographie et de’l Image Animée – Institut Français, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski sklad Sarajevo in Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Srdan Golubović (1972, Republika Srbija), režiser in docent za filmsko režijo. Njegov prvi celovečerni film Absolutnih sto (2001) je bil uvrščen v glavne programe več kot tridesetih mednarodnih filmskih festivalov in je prejel več nagrad. Drugi celovečerec Past (2007) je doživel premiero leta 2007 v sekciji Forum na Berlinalu. Prikazan je bil v uradnih izborih na festivalih v Torontu, Karlovih Varih, Sofiji, Sarajevu itn. Prejel je enaindvajset mednarodnih nagrad in se uvrstil na seznam za oskarja za najboljši tujejezični film. Golubićev tretji celovečerni film Krogi (2013) je prejel več kot štirideset mednarodnih nagrad, vključno s posebno nagrado žirije v mednarodnem tekmovalnem programu na festivalu Sundance, kjer je imel tudi svetovno premiero, ter nagrado ekumenske žirije v sekciji Forum na Berlinalu. Srbska filmska akademija je Krogom podelila kristalno prizmo za najboljši srbski film v obdobju od 2011 do 2013.

Slovenski filmski center - osrednja filmska inštitucija v Sloveniji bo že petnajstič predstavljala slovenski film na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki, pod skupno znamko CEC-Central European Cinema. V stavbi Martin Gropius Bau, stičišču evropske filmske industrije, bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO