30. januar 2020

Dvorana slovenskega filma odpira vrata s komedijo Jebiga scenarista in režiserja Mihe Hočevarja

Slovenski filmski center, javna agencija RS v sodelovanju z ljubljanskim Kolosejem v četrtek, 6. februarja 2020, ob 20. uri začenja projekt Dvorana slovenskega filma.

Projekt Dvorana slovenskega filma bo omogočil večjo promocijo in dostopnost slovenskih filmov domači javnosti. V dvorani se bodo predvajali tako novi slovenski filmi kot tudi posamezne reprize filmov iz preteklih let ter filmskih naslovov iz bere slovenske filmske dediščine. »Z vzpostavitvijo projekta Dvorana slovenskega filma želimo okrepiti vidnost slovenskega filma na domačih tleh. Kljub velikim tehničnim spremembam, ki omogočajo nove načine gledanja filmov ostaja kinodvorana najprimernejši prostor za gledanje filmov,« ob pričetku projekta pravi Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra.

Ursula Spruk, direktorica filmskega programa in marketinga v Koloseju pa pravi, da želijo: »V sklopu Dvorane slovenskega filma spodbuditi celoletno, sistematično in inkluzivno podporo slovenskim filmom, ki v času redne distribucije v Sloveniji niso dobili dovoljšne izpostavljenosti. Vsak dan v letu bo v dvorani predvidoma na ogled najmanj ena projekcija slovenskega filma. Tako obiskovalcem ne bo potrebno čakati več let preden bodo imeli ponovno možnost ogleda slovenskega filma. V sklopu Dvorane slovenskega filma v Koloseju pripravljamo program filmske vzgoje, s katero med drugim želimo s povečano dostopnostjo pozitivno vplivali na razvoj mladih občinstev in okrepiti medgeneracijsko sodelovanje ter vzpostaviti vez med mladim občinstvom in domačimi filmskimi ustvarjalci. Projekt Dvorane slovenskega filma smo v Koloseju idejno zasnovali v prepričanju in zavedanju, da se moramo vsi aktivno vključiti in si prizadevati za prepoznavnost domačega filma.«

Prvi predvajani film bo komedija Jebiga (2000) scenarista in režiserja Mihe Hočevarja. Digitalizirana različica filma bo po dvajsetih letih ponovno zaživela na filmskem platnu, kjer se nam bodo pridružili tudi ustvarjalci filma. Režiser je ob tem dejal: »Ne poznam filmskega ustvarjalca, ki ne bi bil navdušen nad možnostjo, da se njegov film prikaže v kinu, na velikem platnu. Zato pozdravljam skupno idejo, da se ena od dvoran v Koloseju poimenuje ‘Dvorana slovenskega filma'. S tem bodo slovenski filmi, starejši in novejši, dobili priložnost, da večkrat zasijejo v temi kinodvorane in nagovorijo današnje gledalce. Naj slovenski film živi, predvsem pa naj se vrti!«

Skupina fantov v filmu Jebiga preživlja poletje v Ljubljani, kjer vlada splošno pomanjkanje. Pomanjkanje denarja, alkohola, droge, ljubezni in seksa. Ogroža jih tudi nenaklonjenost okolja. Njihova sreča je v tem, da se jim vse težave zdijo hudo zabavne. Vse se jim zaplete. Vse se jim preplete. In za večino se vse srečno razplete. V filmu nastopajo: Matej Družnik, Marko Miladinović, Gorazd Obersnel, David Furlan, Jure Sotler, Vasten Valič, Damijan Škafar, Polona Juh in Karmen Rupnik, ki je leta 2000 na Festivalu slovenskega filma za stransko vlogo prejela Stopovo nagrado za obetavno igralko.

Film je bil posnet avgusta 1998 v tridesetih snemalnih dneh na lokacijah v Ljubljani in okolici ter na otoku Rab. Nastal je v produkcijski hiši Nora in v koprodukciji z RTV Slovenija. Producent filma Darko Vinkl pravi: «Veseli smo, da lahko film Jebiga, ki smo ga posneli leta 1998 na 16 milimetrski filmski trak, ponovno gledamo v kinu, v formatu, ki je primeren našemu času.« Alan Vitezič direktor produkcijske hiše Nora in promotor filma pa dodaja: »Z digitalizacijo bo film Jebiga ponovno zaživel in upamo nagovoril mlajše generacije, rojene v času snemanja filma. Mi se staramo, film pa ne.«

Ljubljanski Kolosej je največji prikazovalec filmov v glavnem mestu in med drugim v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v podporo slovenskemu filmu podeljuje Zlate role (za vsakih 25.000 gledalcev se podeli ena). V preteklih dveh letih sta Gajin svet (2018) režiserja Petra Bratuše in Košarkar naj bo 2 (2019) režiserja Borisa Bezića skupaj prejela 6 zlatih rol. V letu 2019 je Kolosej kot edini multipleks v glavnem mestu obiskalo 693.590 obiskovalcev.

V prihajajočih tednih si bo v Dvorani slovenskega filma, poleg Jebiga, med drugim mogoče ogledati naslednje slovenske filme: Na svoji zemlji (režija France Štiglic, 1948), To so gadi (režija Jože Bevc, 1977); Zgodbe iz kostanjevih gozdov (režija Gregor Božič, 2018); Krizno obdobje (režija Franci Slak, 1981).

Programu Dvorane slovenskega filma lahko sledite na FB in Instagram profilu.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO