SOBA

Kratki film, priredba »Sedmega popotovanja« iz Zvezdnega dnevnika Ijona Tihega. Režija Krzysztof Jankowski, v glavni vlogi Wojciech Solarz kot Ijon Tichy, fotografija Tomasz Nowak.

Zgodba »Sedmo popotovanje« iz Zvezdnega dnevnika Ijona Tihega je bila podlaga za znanstvenofantastično komedijo Soba (polj. Pokój) Krzysztofa Jankowskega, ki je bila premierno predstavljena 5. februarja 2021 na spletu.

2055. Znani kozmonavt Ijon Tihy bo v Panslovanskem parlamentu kmalu govoril proti PPR (Post-Planetary People Regulations). Predstavniki vladajoče stranke in same vlade mu to poskušajo preprečiti. Ijona s prevaro zaprejo v hotelsko sobo, kjer postane poskusni človeški zajček za preizkušanje najnovejšega orožja, ki povzroča kloniranje telesa. Namesto da bi Iljon skušal pobegniti iz te pasti, se žal le prepira s svojimi kloni, kar vodi v številne absurdne situacije.

Soba je briljantna satira o tipičnih hibah poljske družbe, tj. zaostalosti kljub navidezni prefinjenosti in prepirljivi naravi, ki vodi v nezmožnost doseganja dogovora. Natančnost same satire poudarja tudi dejstvo, da ena in ista oseba – naš protagonist – ne zaupa vase, se prepira s svojimi kloni, sklepa zavezništva in jih nato razdira.


V sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v sklopu praznovanja ''Leta Stanislawa Lema''.

logotip_PL.png
Soba_The Room.jpg
Soba
Krzysztof Jankowski, Poljska, 2021, 19'